2023 Huurverhoging Gids: Inzicht in uw rechten en beperkingen

Heb je te maken met een huurverhoging en vraag je je af of deze legitiem is? Dit artikel belicht de recente wetswijzigingen die van invloed zijn op zowel de vrije huurmarkt als de sociale huurmarkt in 2023, om je te helpen de rechtmatigheid van je huurverhoging te bepalen. Ontdek ook hoe Claimly je kan helpen om bezwaar te maken tegen een onrechtvaardige verhoging.

Vrije Huurmarkt: Huurverhoging in 2023 Beperkt tot 4,1%

Vanaf 1 januari 2023 is er een belangrijke wetswijziging van kracht in de vrije huurmarkt, waarbij de jaarlijkse huurverhogingen beperkt zijn tot maximaal 4,1%. Deze verandering, goedgekeurd door de Eerste Kamer op 20 december 2022, koppelt toegestane huurverhogingen aan de loongroei. Gezien de loonstijging van 3,1% van december 2021 tot 2022, is het plafond voor huurverhogingen in 2023 in de vrije markt vastgesteld op 4,1%. Als je verhuurder dit percentage overschrijdt, heb je het recht om bezwaar te maken.

Sociale Huursector: Huurverhoging in 2023 Beperkt tot 3,1% of €25

In de sociale sector gelden vanaf 1 juli 2023 andere regels:

  • Als de kale huur €300 of meer per maand bedraagt, is de maximale verhoging 3,1%, in lijn met het tarief in de vrije sector, met uitzondering van de extra 1%.

  • Voor kale huren onder €300 per maand is de maximale verhoging €25, wat hoger is dan 3,1%, waardoor verhuurders zeer lage huren sneller kunnen verhogen.

Deze verhoging is onafhankelijk van je inkomen en geldt voor individuele woningen zoals appartementen en huizen. Het is van cruciaal belang om de huurverhogingskennisgeving van je verhuurder kritisch te bekijken en de cijfers te controleren. Als de verhoging meer dan 3,1% bedraagt of onjuist is, kan bezwaar maken leiden tot aanzienlijke besparingen.

Huurverhoging vs. Maximale Huurprijs

Onthoud dat elke huurverhoging de door de overheid vastgestelde maximale huurprijs niet mag overschrijden, zoals bepaald door het puntensysteem. Een ongeldige verhoging treedt op als de nieuwe huur deze limiet overschrijdt. In dergelijke gevallen is bezwaar maken noodzakelijk. Gebruik de Huurcalculator van Claimly om te beoordelen of je bezwaar moet maken voor een snel en duidelijk begrip van de eerlijke huurprijs voor je woning.

Samenvatting van de Regels voor Huurverhoging in 2023:

  • In de vrije huurmarkt is de maximale huurverhoging vastgesteld op 4,1%.

  • In de sociale sector geldt een limiet van 3,1% voor huurprijzen boven €300, of een verhoging van €25 voor huurprijzen onder €300.