Beoordelen of je te veel huur betaalt: een uitgebreide gids

Met de stijgende kosten op de huurmarkt vragen veel huurders zich af of ze te veel betalen. Hier is een gedetailleerde handleiding om te bepalen of uw huur te hoog is en welke stappen u kunt ondernemen.


Het identificeren van te hoge huur

Evaluatie van de huurprijs

Om erachter te komen of u te veel betaalt, voert u een huurprijscontrole uit op de website van de Huurcommissie. Dit zal uw maximale huurprijs beoordelen op basis van verschillende factoren.

Ondersteuning van huurexperts

Organisaties zoals Claimly kunnen u helpen uw huurprijs te evalueren. Als uw huur te hoog wordt geacht, kunnen wij u helpen procedures te starten om deze te verlagen.


Tips voor betaalbaar huren

Uitdagen van huurprijzen in de private sector

Veel particuliere verhuurders stellen de huurprijzen onafhankelijk vast van het officiële puntenstelsel. Als uw huur hoog lijkt, controleer dan of u in aanmerking komt voor een verlaging.

In aanmerking komen voor huurverlaging

Over het algemeen kunt u een huurverlaging aanvragen als u minder dan 6 maanden geleden een onbepaalde tijd contract hebt getekend of als u nog steeds een tijdelijk contract heeft dat minder dan 6 maanden geleden is verlopen.


Procedure voor beoordeling van de initiële huurprijs

Soort woning

De beoordeling zal overwegen of uw woning privé of sociaal is.

Huurverlaging op basis van punten

Als uw initiële huurprijs onder de liberalisatiegrens lag en de aangegeven periodes zijn verstreken, komt u mogelijk in aanmerking voor een huurverlaging op basis van punten.


Onderhandelen met verhuurders

Eerst bemiddeling

Voordat u formele procedures start, is het de moeite waard om te proberen te onderhandelen met uw verhuurder over een huurverlaging.

Huur versus servicekosten

Begrijp het verschil tussen huur en servicekosten. Soms kan wat lijkt op een hoge huurprijs te wijten zijn aan servicekosten.


Bronnen en hulpmiddelen

Woningwaardering en energielabel

Gebruik online tools zoals www.wozwaardeloket.nl om de waarde van uw woning te controleren en www.energielabelchecker.nl om het energielabel van uw woning te achterhalen.

Educatieve video's

Leer over het puntenstelsel en hoe dit van invloed is op uw huur via educatieve bronnen.


Stadspecifieke huurbeoordeling

Huurbeoordeling in verschillende steden: Of u nu in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag of ergens anders bent, u kunt uw huur laten beoordelen. Houd er rekening mee dat de vastgoedwaarden in de Randstad mogelijk hoger zijn vanwege de locatie.



Als u vermoedt dat u te veel betaalt voor uw huur, is het belangrijk om deze stappen te nemen om uw huurkosten te beoordelen en mogelijk te verlagen. Claimly biedt ondersteuning en begeleiding gedurende dit proces om ervoor te zorgen dat huurders een eerlijke prijs betalen voor hun woningen.