Maximale huurprijs Punten

Of je nu een kamer of een appartement huurt, iedereen heeft het recht op betaalbare huisvesting. Daarom heeft de overheid een puntensysteem ingesteld om de maximale toegestane huurprijs te bepalen. Het puntensysteem beoordeelt verschillende aspecten van een woning, waaronder de grootte, vierkante meters, WOZ-waarde en energielabel. Als je huur onder de liberaliseringsgrens valt, kom je mogelijk in aanmerking voor huurverlaging.


Huurhuisverzekering Gebreken

Als je puntentelling de liberaliseringsgrens overschrijdt, kan de Huurcommissie mogelijk geen bindende beslissing nemen en wordt je woning beschouwd als onderdeel van de particuliere sector.

Een kamer wordt altijd beschouwd als sociale huisvesting

Ongeacht de kosten van je kamer, of deze nu boven of onder de liberaliseringsgrens ligt, wordt een niet-zelfstandige woonruimte altijd geclassificeerd als sociale huisvesting. Je kunt altijd contact opnemen met de Huurcommissie voor procedures zoals huurverlaging op basis van punten, initiële huurwaardebepaling en jaarlijkse servicekostenoverzichten.

(Opmerking: Niet-zelfstandige woonruimte verwijst naar een kamer of een appartement waar je de keuken en/of douche deelt.)


Woon je in de particuliere sector?

Zelfs als je in de particuliere sector woont, zijn er situaties waarin huurders procedures kunnen starten bij de Huurcommissie. Dit omvat gevallen waarin de verhuurder een onjuiste huurverhoging oplegt, die in 2023 niet meer dan 4,1% mag bedragen. Als dit percentage wordt overschreden, kunnen huurders een procedure starten bij de Huurcommissie.

Een andere procedure die huurders kunnen starten in de particuliere sector is de initiële huurprijsbepaling.


Puntentelling voor een nieuw huurcontract

Dit geldt wanneer je een nieuw huurcontract hebt voor onbepaalde tijd of een eerste tijdelijk contract. Bij een tijdelijk huurcontract kunnen huurders tot 6 maanden na afloop van het tijdelijke contract contact opnemen met de Huurcommissie om de huur te beoordelen, bekend als de initiële huurprijsbepaling.

Voor een nieuw huurcontract voor onbepaalde duur moet de procedure voor initiële huurprijsbepaling binnen 6 maanden na het begin van het contract worden gestart. De Huurcommissie zal je huis beoordelen op basis van het puntensysteem, en als het onder de liberaliseringsgrens valt, kunnen ze de huur verlagen, zelfs met terugwerkende kracht.


Liberaliseringsgrens

De liberaliseringsgrens is een cruciale factor en wordt jaarlijks door de overheid bepaald. Het bepaalt of je woning wordt beschouwd als onderdeel van de particuliere sector of sociale huisvesting.

De Huurcommissie houdt altijd rekening met de liberaliseringsgrens voor het jaar waarin je huurcontract begint. Bijvoorbeeld, als je een tijdelijk contract hebt dat in 2022 is begonnen, was de liberaliseringsgrens €763,47. Dit betekent dat je huur volgens de puntentelling onder €763,47 moet liggen om in aanmerking te komen voor huurverlaging. Als het bedrag hoger is dan dit, kan de verhuurder de huur naar eigen goeddunken vaststellen, onderworpen aan beoordeling door de Huurcommissie.


Voorbeeldbeoordeling

Stel dat je huur €780 is. In 2022 kwam je niet in aanmerking voor huurverlaging tijdens de initiële huurprijsbepaling omdat het de liberaliseringsgrens van 2022 overschreed.

Maar wat als je huurcontract in 2023 begon? In dat geval zou je in aanmerking zijn gekomen voor huurverlaging omdat de liberaliseringsgrens in 2023 €808,06 bedraagt.

Je ziet dat zowel de liberaliseringsgrens als het begin van het huurcontract essentiële factoren zijn bij het beoordelen van huurverlaging tijdens de initiële huurprijsbepaling.


Puntensysteem

De Huurcommissie biedt twee procedures voor huurverlaging op basis van het puntensysteem. We hebben zojuist de initiële huurprijsbepaling in detail besproken, ook bekend als de 7:24-regel, die alleen van toepassing is op nieuwe huurcontracten. Als je in de sociale sector zit en niet meer in aanmerking komt voor initiële huurprijsbepaling vanwege het verstrijken van de tijd, kun je nog steeds de procedure voor huurverlaging op basis van punten starten. Dit is alleen mogelijk als je huur aanvankelijk onder de liberaliseringsgrens lag.


Huurverlaging op basis van punten

Huurverlaging op basis van punten is een procedure die beschikbaar is voor huurders in de sociale sector. Om in aanmerking te komen voor deze procedure, moet de huurprijs onder de liberaliseringsgrens liggen. Deze procedure resulteert niet in een retroactieve huurverlaging, maar vereist dat je de verhuurder twee maanden van tevoren op de hoogte brengt.

Bijvoorbeeld, als je huur €695 bedraagt en de puntentelling aangeeft dat je woning eigenlijk €550 waard is, betaal je €145 per maand te veel. In dergelijke gevallen moet je de puntentelling van huurcommissie.nl uitprinten om door te gaan met de procedure voor huurverlaging.