De liberalisatiegrens.

Dit betreft informatie over de liberalisatiegrens en waarom deze zo belangrijk is in de context van huurwoningen in Nederland. De liberalisatiegrens wordt jaarlijks vastgesteld door de centrale overheid en bepaalt of je een woning in de sociale sector of de particuliere sector huurt. Iedereen die in aanmerking wil komen voor een zaak bij de Huurcommissie zal hiermee te maken krijgen. De liberalisatiegrens.


Huur Huis Verzekering Gebreken

Nieuw: De liberalisatiegrens voor 2024 is €879,66.

Het begrijpen hiervan is cruciaal, omdat in bepaalde procedures, zoals Huurverlaging bij Gebreken aan de Woning, het Jaarlijkse Overzicht van Servicekosten en Huurverlaging op Basis van Punten, de bevoegdheid van de Huurcommissie afhankelijk is van of je woning binnen de sociale sector valt. Je recht op deze procedures wordt bepaald door of je sociale huisvesting huurt. Als je in de particuliere sector woont, kom je mogelijk alleen in aanmerking als je verhuurder toestemming verleent of als het huurcontract expliciet verwijst naar de Huurcommissie.


Beoordeling van de Liberalisatiegrens

Punten voor de Liberalisatiegrens

De overheid heeft een systeem voor woningwaardering opgezet, waarbij een puntensysteem wordt gebruikt om de maximale toegestane huurprijs voor je woning te bepalen. Als de huurprijs van je woning onder de liberalisatiegrens valt, kwalificeert deze als sociale huisvesting; alles daarboven wordt gecategoriseerd als de vrije sector.

Punten worden toegekend op basis van verschillende factoren in je woning, zoals het energielabel van de woonruimte, het aantal vierkante meters en of de kamers verwarmd zijn. Zodra alle factoren zijn opgeteld, wordt een maximale huurprijs bepaald. Je kunt de huurprijs verifiëren bij de Huurcommissie.

Velen krijgen ook met deze grens te maken bij het aanvragen van huurtoeslag. Huurtoeslag wordt alleen toegekend als je woning gedereguleerd blijft. De liberalisatiegrens wordt jaarlijks door de overheid herzien.


Huurverlaging bij Gebreken aan de Woning

Puntensysteem

Het aantal punten dat is gekoppeld aan de liberalisatiegrens, gebaseerd op het jaar 2023, bedraagt in totaal 149 punten, wat overeenkomt met €808,06. Om te kwalificeren als sociale huisvesting moet de woonruimte onder deze punten drempel vallen. Als je een woning huurt in een ander jaar, geldt de liberalisatiegrens die op dat moment van kracht is.


Beoordeling van de Initiële Huurprijs en de Liberalisatiegrens

Voor nieuwe huurovereenkomsten kunnen huurders de Huurcommissie verzoeken om een puntenbeoordeling van de woonruimte binnen zes maanden na een contract van onbepaalde duur. Vervolgens bepaalt de Huurcommissie de maximale toegestane huurprijs voor de woning. Als de toegekende punten onder de liberalisatiegrens vallen, kan de Huurcommissie mogelijk de huur met terugwerkende kracht verlagen. Dit proces staat bekend als de beoordeling van de initiële huurprijs.

Zelfs met een tijdelijk huurcontract kunnen huurders deze procedure tot zes maanden na het verstrijken van het contract starten, ongeacht of ze zijn verhuisd.

Als je een woning hebt gehuurd in 2023, moeten de punten onder de €808,06 liggen om in aanmerking te komen voor huurverlaging bij het beoordelen van de huur. Als de woning deze grens overschrijdt, blijft de huur ongewijzigd, en de Huurcommissie kan deze niet verlagen.


Hoe het Huurteam werkt

Bepaling van Sociale of Particuliere Sector Huur

De liberalisatiegrens is de sleutelfactor bij het bepalen of je woning wordt gecategoriseerd als sociale of particuliere sector huur. Het houdt rekening met de huurprijs op het moment van het aangaan van de huurovereenkomst. Elk jaar heeft een vaste liberalisatiegrens, die je aan het einde van dit bericht kunt vinden.

Voorbeeld:

Stel dat je in 2017 een huurovereenkomst hebt afgesloten. De liberalisatiegrens in 2017 was €710,68. Om te kwalificeren als sociale huisvesting moet de kale huurprijs voor je woning onder dit bedrag liggen. Alles boven deze drempel behoort tot de vrije sector.

Het is belangrijk op te merken dat je inkomen in de loop van de tijd kan veranderen en stijgen. Af en toe worden huurders geconfronteerd met huurverhogingen op basis van inkomen. In 2023, na jaarlijkse huurverhogingen, kan je huur bijvoorbeeld €950 bedragen. Echter, omdat de huurprijs destijds onder de dereguleringslimiet lag op het moment van het aangaan van de huurovereenkomst, blijft je woning gecategoriseerd als sociale huisvesting en blijven je rechten behouden, zelfs als je huurtoeslag ontvangt.


Geen Recht op Procedures bij de Huurcommissie

Als je woning binnen de particuliere sector valt en je daardoor niet in aanmerking komt voor de eerder genoemde procedures, heb je als huurder de mogelijkheid om via een kantonrechter met juridische vertegenwoordiging een huurverlaging of compensatie voor verminderd woongenot van je woning te eisen. In dit geval zijn de kosten voor juridische vertegenwoordiging voor jouw rekening.

Daarom is het altijd raadzaam om juridische bijstand te hebben. Als je twee jaar geleden een laag inkomen had, kom je mogelijk in aanmerking voor door de overheid gefinancierde juridische vertegenwoordiging. Claimly werkt samen met enkele van de beste huurrechtadv