Inzicht in het puntensysteem voor de particuliere huursector in Nederland

De Nederlandse particuliere huurmarkt heeft de afgelopen jaren aanzienlijke uitdagingen gekend, waaronder stijgende huren, frauduleuze praktijken en oneerlijke overeenkomsten. Om de rechten van huurders te beschermen en excessief hoge huren tegen te gaan, heeft de overheid een puntenstelsel ingevoerd voor huurwoningen. Dit systeem stelt huurders in staat om hun huur legaal te verlagen en zorgt voor eerlijke prijzen.


Hoe het puntenstelsel werkt

Beoordeling van de initiële huurprijs: Als u verhuist naar een nieuwe huurwoning, heeft u de mogelijkheid om de initiële huurprijs te beoordelen. Als de toegekende punten voor de woning onder de liberalisatiegrens vallen, kan uw huur permanent worden verlaagd, mogelijk zelfs met terugwerkende kracht.

Specifieke voorwaarden voor beoordeling

Nieuwe huurovereenkomst

U kunt een beoordelingsprocedure starten als u onlangs in de accommodatie bent verhuisd (binnen 6 maanden). Voor tijdelijke huurovereenkomsten kan de beoordeling worden gestart binnen 6 maanden na het einde van de huurovereenkomst.

Factoren die worden meegenomen in de puntentelling

Energielabel

Het energielabel van uw woning en de WOZ (Wet waardering onroerende zaken) waarde spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de maximale huurprijs.

Kenmerken van de woning

Andere factoren, zoals de grootte van de woning, verwarming, historische betekenis (monumentenstatus) en afwerkingsniveau, beïnvloeden ook de puntentelling.


Liberalisatiegrens

Liberalisatiegrens 2023

In 2023 is de liberalisatiegrens €808,06. Als een huurwoning deze grens overschrijdt volgens het puntensysteem, wordt deze geclassificeerd als een woning in de private sector en kan de huur niet worden verlaagd.

Punten en liberalisatiegrens

Tijdens een initiële beoordelingsprocedure wordt het aantal punten dat aan de woning is toegekend, beoordeeld tegen de liberalisatiegrens die van toepassing was in het jaar waarin de huurovereenkomst is ondertekend.


Belang van het puntenstelsel

Onderscheid tussen sociaal en privésector

Het puntenstelsel is cruciaal voor de classificatie van huurwoningen als sociaal of privésector. In de sociale sector hebben huurders toegang tot verschillende procedures bij de Huurcommissie om geschillen met verhuurders op te lossen.

Overwegingen in de privésector

Voor woningen in de privésector zijn huurders uitgesloten van veel procedures. In gevallen van gebreken of problemen met servicekosten moeten huurders mogelijk rechtstreeks naar de kantonrechter stappen.

Rechtsbijstandsverzekering

Huurders in de privésector wordt geadviseerd om rechtsbijstandsverzekering te overwegen om mogelijke juridische procedures te dekken, wat het gemakkelijker en kosteneffectiever maakt om juridische stappen te ondernemen.


Onderhoudsproblemen en scoring

Geen directe invloed

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben onderhoudsproblemen zoals lekkages of schimmel geen directe invloed op de scoring. Ze kunnen echter indirect de energie-efficiëntie van de woning beïnvloeden, wat mogelijk leidt tot een lager energielabel en een lagere huurprijs.


Raadpleeg Claimly

Berekening van de maximale huur

Claimly biedt ondersteuning aan huurders door de maximale huur voor hun woningen te berekenen met behulp van het puntenstelsel.

Hulp bij huurverlaging

Indien in aanmerking komend, kan Claimly huurders helpen bij het verkrijgen van huurverlagingen, mogelijk zelfs met terugwerkende kracht.

Neem contact op voor procedures

Om uw recht op deze procedures te bepalen, kunt u contact opnemen met Claimly voor begeleiding.

Als u een dieper inzicht wilt krijgen in hoe het puntenstelsel werkt, kunt u een verklarende video bekijken van BNN Vara die dit onderwerp behandelt.